Класация

Димитър Трайкович

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Димитър Трайков (Трайкович) Чернев е български общественик, революционер и политик от следосвобожденска България.

Роден около 1817 г. в град Велес.

Семейството му се преселва в София, където Трайкович постепенно забогатява, става част от българския софийски елит и влиза в Софийската община. Държи хан недалеч от църквата "Света Неделя", който е опожарен от турците след разгрома на Априлското въстание.

Трайкович издържа Девическото училище в София и построява новата му сграда, наречена на ктитора си Трайковото училище. Подпомага издаването на различни книги.
Занимава се с революционна дейност и става доверено лице на Васил Левски в Софийско. След Арабаконашкия обир е включен от властите в комисията по разследването му и това кара Левски да го обвини в предателство. По-късно обвиненията се оказват неоснователни.
При избухването на Руско-турската война Трайкович е осъден на заточение, но стига само до Цариград, където остава. След подписването на Санстефанския мир е освободен, връща се в София и става кмет на града.

По време на кметуването му е приет първият цялостен регулационен план на града, открита е Първа софийска девическа гимназия и са павирани главните софийски улици.

Умира на 30 юни 1880 г. в София.