Класация

Кирил и Методий

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Методий и Константин-Кирил са двама братя, родени в Солун, проповядвали християнството сред славяните, създатели на азбуката глаголица, която е в основата на днешната кирилица.
 
Методи е роден около 815 г. и е с 12 години по-голям от брат си. Бащата е византийски офицер, майката - от българо-славянската аристокрация.
 
Методий получава образование в Солун, прави военна кариера и е назначен за архонт на едно славянско княжество, имал е семейство и деца. След 10 години служба той се оттегля в манастир.
 
Кирил учи в Магнаурската школа в Константинопол, много бързо овладява различни науки и още съвсем млад научава старобългарски, гръцки, латински, еврейски езици, ползва арабски, хазарски, персийски и немски езици. Става преподавател в Магнаурската школа и му е присъдено почетното звание "Философ". Поверена му е патриаршеската библиотека в катедралата "Св. София" в Константинопол.
 
След 851 г. Кирил се оттегля в манастира на Методий и заедно се посвещават на създаването на славянската азбука и старобългарския литературен език. През 855 г. Константин създава т.нар. глаголица. Тук двамата братя започват да превеждат основни християнски текстове на старобългарски език - "Изборно евангелие", "Златоустова литургия", части от Псалтира и Требника. През 867 г. двамата братя пристигат в Рим, за да представят на папата новата азбука - глаголицата, и да измолят тя да бъде осветена. Приети са от папа Адриан II на специална церемония в църквата "Санта Мария Маджоре" на най-голямата епископска катедрала към онзи момент. Кирил, като много изкусен оратор успява да убеди папата в правотата си и той обявява старобългарската глаголица за свещен божи език наравно с езиците от триезичната догма. Нещо повече - след тази аудиенция, папата отслужва божествени литургии на новия език в най-големите римски църкви. И до днес в "Санта Мария Маджоре" - една от седемте поклонически папски църкви, има паметна плоча на български и италиански език, на която пише: "В тази базилика папа Адриан II освети в годината 868 славянските книги, донесени в Рим от светите братя Константин Кирил и Методий, създатели на славянската писменост".
 
Съвсем млад Кирил е изпратен от византийските управници при сарацините с мисия да защити християнството от мохамедански нападки. При втората мисия заминава заедно с Методий при хазарите и в други области на Южна Русия. По-късно са изпратени на мисия във Великоморавия, където създават писменост и богослужение на славянски език. За съжаление великоморавската мисия е продължена само от Методий, тъй като Кирил се разболява от туберкулоза и не след дълго умира.
 
Кирил умира на 14 февруари 869 г. Погребан е в папската гробница на базиликата "Сан Клементе" в Рим.
 
Методий продължава делото. Като архиепископ на Великоморавия се бори с интригите на немското монашество и римското духовенство. На 6 април 885 г. умира и Методий във Велеград, Чехия.