Класация

Георги Китов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Георги Павлов Китов е български археолог и траколог.

Роден на 1 март 1943 г. в Дупница. Занимава се дълги години с откриване и проучване на обекти от античността и древна Тракия.  Наричан е от медиите "българският Индиана Джоунс".

Завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специализира история на изкуството в Ленинград. През 1966 г. започва работа като уредник на Градския исторически музей в Каварна и на археологическия обект Нос Калиакра. От 1971 г. работи като уредник в Археологическия музей и институт към БАН. От 1977 г е доктор на историческите науки. От 1990 г. е старши научен сътрудник. от 1995 г е хоноруван преподавател в Нов български университет. Основател е и ръководител на Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП).

През последната четвърт на 20-ти век прави много и значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците в (Жаба могила) при Стрелча, религиозният комплекс - хероон край Старосел,  673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт III в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, Александровската гробница до Хасково и много други.

На 14 септември 2008 г. д-р Китов умира от сърдечен удар при разкопките в Старосел.

Източник : Уикипедия