Класация

Богдан Филов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Богдан Филов е известен български археолог, историк на изкуството и политик. Известен е повече с политическите си изяви, но всъщност приносът му за археологията и историята на античното и средновековно българско изкуство е значителен.

Роден на 10 април 1883 г. в Стара Загора.

Като политик той носи в голяма степен отговорността за включването на Царство България във Втората световна война на страната на Нацистка Германия. Неговото правителство обявява "символична" война на САЩ и Великобритания, следствие на което са тежките въздушни удари на съюзниците над София и други български градове през 1943-44 г.

В Германия следва първо класическа филология, после археология и римска история.

Работи в Народния археологически музей в София. Специализира археология, музейно дело и нумизматика в Бон, Париж и Рим. Поставя началото на методични археологически разкопки в България. Той е първият българин директор на Народния археологически музей.

Провежда първите проучвания на античния град Кабиле край Ямбол през 1912 г. Прави 3 продължителни научни пътувания в Източна Тракия, Беломорието, Вардарска Македония и Поморавието, спасява и разкрива паметници на културата, води подробни дневници. Във Вардарска Македония, по време на Първата световна война, сътрудничи с германски археолози и изкуствоведи. Много от спасените тогава над 400 български старини са пазени дълго време в т.нар. „Секретен фонд“ в Народния археологически музей. Организира разкопките на Требенишкия некропол край Охридското езеро през лятото на 1918 г.

Прави разкопки и проучвания в софийските църкви "Света София", "Свети Георги", както и в Боянската църква. Проучва и обнародва богатия тракийски могилeн некропол при село Дуванлий до Пловдив и куполните гробници при Мезек край Свиленград. Основател и пръв директор на Българския археологически институт. През 1937-1944 г е председател на Българската академия на науките. Посветен в масонството.

За своите научни приноси Богдан Филов е избран за почетен, действителен и дописен член на множество институти, академии и др., както и за доктор хонорис кауза на няколко университета.

След Деветосептемврийския преврат Богдан Филов е осъден от Народния съд и екзекутиран заедно с другите регенти, министри и депутати на 1 февруари 1945 г.