Класация

Братя Шкорпил

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Братята Херман, Карел и Владимир Шкорпил са чехи, те са историци и основатели на научната археология и музейно дело в България.

Херман Шкорпил (Вацлав Херменгилд Шкорпил)е чешко-български археолог и музеен деец, геолог, ботаник, архитект, библиотекар. Роден е на 8 февруари 1858 г. Идва в България през 1879 г. и се занимава с преподавателска дейност в различни градове на страната. Уредник на Варненския археологически музей и председател на Варненското археологическо дружество, редовен член на Руския археологически институт в Цариград, на Българския археологичен институт, дописен член е на Германския археологичен институт в Берлин, на Австрийския археологичен институт във Виена, на Природо-изпитателното дружество в Петроград и почетен член на музея във Високо Мито. Умира на 25 юни 1923 г. във Варна. Погребан е край развалините на раннохристиянската базилика в м. Джанавара във Варна.

Карел Шкорпил е чешко-български археолог и музеен деец, откривател на първата българска столица Плиска, където е и погребан. Роден е на 15 май 1859 г. Идва в България през 1881 г и става преподавател в различни градове. Преквалифицира се в професионален археолог като млад учител. После заедно с брат си Херман развива забележителна научна дейност. През 1924 г. Карел Шкорпил става инициатор за основаването и пръв председател на Археологическо сдружение "Българска старина", което организира провеждането на мащабни разкопки в Плиска, Мадара и Преслав. Карел Шкорпил умира на 9 март 1944 г.

В чест на братята Шкорпил са наречени улицата "Братя Шкорпил" във Варна, където е запазена къщата им, улица в Пловдив и варненското село Шкорпиловци.

Източник: Уикипедия