Класация

Димитър Общи

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Димитър Николов (Николич), известен като Общи, Дяковчанина, Македонски и Косовеца е български национал-революционер и интернационалист.

Роден е около 1835 г. в град Дяково, (днес в Република Косово).

Доброволец в Първата българска легия в Белград, а също и в отряда на италианския революционер Джузепе Гарибалди.  Взима участие в Критското въстание.

След създаването на БРЦК е изпратен в България. Определен е за помощник на Васил Левски.
Подтикван от амбицията си, не спазва строго организационната дисциплина, жадува за самостоятелност и се предлага за апостол в Македония, но Васил Левски му няма доверие и отказва. Организира заедно с Тетевенския частен революционен комитет Арабаконашия обир на орханийската хазна на 22 септември 1872 г. Нападението е замислено, за да се финансира национално-освободителното движение. Макар обирът да е успешен, се превръща в провал. Укрива се, но е заловен след полицейско преследване и предателство в село Чериково.

Следствен пред Софийската извънредна следствена комисия. Подведен от огромното си самомнение и надеждата, че ще успее да придаде политически характер на процеса и намеса на Великите сили, дава показания, в които разкрива Васил Левски и действащи комитети или единични съмишленици. Неговите показания са в основата на действия на османските власти, които нанасят сериозен удар върху ВРО.

Осъден е на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 10 януари 1873 г. в град София