Класация

Джон Атанасов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Джон Винсънт Атанасов е американски физик, математик и електроинженер с български произход, създател на първия електронен непрограмируем компютър.

Роден е на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк.

Бащата на Джон - Иван Атанасов (от ямболското село Бояджик) - емигрира в САЩ през 1889 г., където се жени за жена с ирландско-френски произход. Джон още като ученик има интереси към математиката и решава, че ще става физик. След гимназията завършва електроинженерство в Гейнсвилския университет с отличие. Започва да преподава в Щатския университет на Айова, където защитава магистърска степен и по математика.

В  края на 1930 г. Джон защитава докторантура и става асистент-професор по математика и физика в университета на Айова. Започва да експериментира с електронни лампи и радиоелектроника. След много експерименти, установява, че математическите устройства се делят на аналогови и цифрови.

През 1936 г. заедно с колегата си Глен Мърфи създават "Лапласиометър" - машина за анализиране на геометрични повърхности, която обаче не дава висока точност, тъй като е аналогова. По-късно, работейки с помощника си - студента Клифърд Бери, създава прототип на електронноизчислителна машина, която наричат ABC (Atanasov-Beri-Computer). Избухването на Втората световна война стопира работата по създаването ѝ и те не успяват да я патентоват.

По време на Втората световна война, чак до 1952 г., Джон Атанасов работи за нуждите на американската армия.Има за задача да създаде компютър за американския флот. През 1949 г. оглавява специалното научно звено към пехотните части във Форт Монро, Вирджиния. Година по-късно става директор на акустичното подразделение в Морската артилерийска лаборатория. Има над 30 патента за технологии, свързани с боеприпаси. 

След напускане на армията, през 1952 г., Атанасов създава компания, занимаваща се с научни изследвания и разработки. 

Междувременно неговият колега Джон Мокли открадва идеята и патентова компютъра ENIAC. В продължение на няколко години се водят съдебни спорове, но в края на краищата на 19 октомври 1973 г. откритието на компютъра се присъжда на Джон Атанасов.

Джон Атанасов посещава България два пъти.

Умира на 15 юни 1995 г.