Класация

Иван Буреш

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Иван Йосифов Буреш е български зоолог, ентомолог, академик.

Роден е на 27 декември 1885 г. в София.

Буреш се интересува от природата и събира насекоми, растения и минерали от ранна детска възраст. Като юноша се среща с именития руски ентомолог проф. Порфирий Бахметиев, който го въвежда в методиката на съставяне на научни колекции и определянето на насекоми. Тогава Буреш става член и на Българското природоизпитателно дружество.

Младият Иван Буреш създава богата колекция, с която допринася за опознаването на българската фауна. При случайна среща с Фердинанд, който също е любител на ентомологията, князът е впечатлен от нея и назначава Буреш за лаборант-препаратор в Естествено-историческия музей при двореца.

През 1905 г. е назначен като асистент към новосъздадената Ентомологична станция в София и на практика поставя нейните основи.
През 1914 г. д-р Иван Буреш става уредник на Царския естествено-исторически музей, а след още 4 години цар Борис III с възкачването си на престола, го назначава с указ за главен директор на всички Царски природонаучни институти. Към тях се числят и Зоологическата, и Ботаническата градина в София, още няколко ботанически градини, дивечоразвъдните стопанства във Варна, Кричим, Царска Бистрица, а също и Царската научна библиотека.
През 1947 г. Царските природонаучни институти преминават към БАН и на тяхна база се създават институтите по ботаника, зоология и геология. Акад. Буреш е определен за научен ръководител, а по-късно и за директор на новообразувания Зоологически институт и придадените към него Естествено-исторически музей и Зоологическа градина към БАН.

Акад. Иван Буреш умира на 8 август 1980 г.