Класация

Александър Богориди (княз)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Княз Александър Стефанов Богориди, известен и като Алеко паша, е османски държавник от български произход.

По официални данни е роден в Цариград на 5 април 1822 г.,  син на един от най-влиятелните хора в Османската империя - княз Стефан Богориди, брат на Никола Богориди, правнук на Софроний Врачански.

Александър Богориди израства и е възпитан в гръцка среда и не знае български език. Учи във Великата школа в Цариград, по-късно във Франция. Получава висше образование по държавно право в Германия.

Заема високи държавнически постове в Османската империя - член на Държавния съвет, министър на обществените сгради, пощите и телеграфите, дипломатически агент в Молдова, член на дипломатическата мисия в Лондон, посланик във Виена. 
След Руско-турската война и последвалия я Берлински договор с протекцията на руския император Александър II и със съгласието на Великите сили, Александър Богориди е назначен от султана за главен управител на Източна Румелия. По време на неговото петгодишно управление се утвърждава българският характер на областта. Контактува с изгонените от Княжество България лидери на Либералната партия Петко Славейков и Петко Каравелов.

След абдикацията на княз Александър Батенберг през 1886 г. Александър Богориди е един от кандидатите за българския престол, но не е избран за княз на България.

Умира в Париж през на 17 юли 1910 г.

Главната улица в пешеходната зона на Бургас носи неговото име.