Класация

Атанас Москов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Д-р Атанас Симеонов Москов е български политик, доктор по международно право, член на Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал, почетен председател на БСДП.

Роден е на 28 август 1903 г. в Севлиево.

Завършва дипломатически науки в Брюкселския свободен университет. Успешно съчетава работата в Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал с подготовката на докторска дисертация по международно право.
След 1935 г. в България се установява военно-монархическа диктатура и Москов се връща в България, за да помогне за възстановяване на демократичните принципи.
В България е избран за народен представител, член е на опозицията през 40-те години. През 1946 г. печели изборите за народен представител, като негов противник в избирателния район е лидерът на БКП Георги Димитров, но по-късно изборът е касиран. Изкарва тежки години като концлагерист в Белене. Въдворен е със семейството си в Севлиево и от 1954 до 1965 г. работи като машинописец в Психиатричната болница.

През 1989 г. заедно с няколко свои съмишленици възстановяват БСДП и става неин почетен председател.
Д-р Атанас Москов е почетен доктор на Университета за световно и национално стопанство в София, почетен гражданин на Севлиево, един от големите квартали на града носи неговото име.

Умира на 28 януари 1995 г.