Класация

Никола Иванов (генерал)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Никола Иванов Иванов е български офицер (генерал от пехотата), командвал превземането на Одрин по време на Балканската война. Tой остава в историята и като един от първите български военни теоретици.

Роден е на 2 март 1861 г. в град Калофер, ученик на Ботьо Петков и Иван Вазов.

Завършва първия випуск на Военното училище в София, учи в Императорския отомански лицей в Цариград, а после и в Николаевската генералщабна академия в Санкт Петербург.

Участва като доброволец в Руско-турската война. Едва на 27 години на него е поверено командването на 10-и пехотен Родопски полк. В началото на Сръбско-българската война участва в прикриването на границата с Османската империя. Назначен е за началник-щаб на Търновосейменския отряд. След Сръбско-българската война е назначен за флигел-адютант на княз Александър I Батенберг.

По време на Балканските войни генерал-лейтенант Никола Иванов командва Втора българска армия. Той ръководи обсадата и превземането на Одринската крепост. Докато трае дългата обсада, Иванов подготвя частите за успешния щурм на крепостта. През март 1913 г. генералът повежда своите войници към считаното от много военни специалисти за непревземаемо укрепление. И постига една от най-славните и бляскави военни победи на България.

По време на Първата световна война остава в запаса. По това време се изявява като общественик и публицист, работи като военен историк. Автор е на книгата „Народната партия и Балканските войни 1912-1913 г.” и на двутомната „Балканската война 1912-1913 г.”. Избран за председател на дружеството на офицерите от запаса в София. Произведен в генерал от пехотата.

Умира на 10 септември 1940 г. в София.