Класация

Илия Дилберов (Дилбер Илия)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Илия Манолов Дилберов, известен като Дилбер Илия, е български революционер, войвода, прототип на македонския комита и войвода Дилбер Танас от филма “Мера според мера” (направен по книгата "Литургия за Илинден" на внучката му Свобода Бъчварова).

Роден е на 20 юли 1875 г. в кукушкото село Гавалянци, днес Валтуди, Гърция.

18-годишен влиза във ВМОРО. Запознава се с Гоце Делчев в София, който го изпраща като войвода в Горноджумайско. Участва в Аферата „Мис Стоун“. Участва в подготовката и в самото Илинденско въстание. При избухването на войната Дилберов влиза доброволец в Македоно-одринското опълчение. В началото на 1913 г. е в четата на Тодор Александров, която действа в помощ на българската армия и освобождава Кукуш. Награден е с орден „За храброст”. Участва в Сборната партизанска рота в Междусъюзническата война в 1913 г. като застава начело на чета от 115 души. През Първата световна война Дилбер Илия се включва в партизанския отряд на 11 дивизия.

През 1919 г. се заселва в Горна Джумая (Благоевград), където до пределна възраст работи като строител, а после кантонер.

Умира на 29 август 1962 г. в Благоевград.