Класация

Антонин Колар

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Антонин Колар (Адолф Вацлав Колар) е чешки архитект, активно работил в България след Освобождението. Той е първият главен архитект на новата столица София (от май 1878 г.).

Роден е през 1841 г. в Башнице, Чехия.

Автор e на първия градоустройствен план на столицата, известен като „Батенбергов“. За 8 месеца той успява да направи първата мащабна крачка за качествено нов тип градоустройство с нов европейски образ - заснема съществуващото положение, изготвя план на града, предприема на дело реконструкцията на централната му част и започва детайлно планиране на регулацията по квартали.

Приносът на Колар е значителен освен в градоустройството, и в изграждането на редица нови сгради в столицата. Той ръководи преустройството на Конака в Княжески дворец, проектира и преустройва съществуващата пред конака градина в  Градска  градина. Строи артилерийските казарми,  проектира паметника на Васил Левски (построен значително по-късно). Проектира и строи  Гранд хотел “България”, Министерство на войната, Министерство на отбраната, Военното училище (преустроено във Военна академия “Г. С. Раковски”), Военния клуб (завършен Н. Лазаров и Ф. Грюнангер), в колектив с Вацлав Прошек проектира и строи  Централна гара – София (разрушена през 1974г.).

Умира през 1905 г.

На Антонин Колар е наречена улица в квартал Овча купел.

 

На снимката: сградата на Военна Академия "Г. С. Раковски"