Класация

Ян (Иван) Мърквичка

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Ян (Иван) Мърквичка е български художник от чешки произход - живописец, педагог и обществен деец, един от създателите на новото българско изобразително изкуство.

Роден е на 23 април 1856 г. в село Видим до Дуба, Чехия.

Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската художествена академия. Идва в България през 1881 г. по покана на Правителството на Източна Румелия  и започва работа като учител в Пловдив. Свързва се с най-изявените културни дейци в града - Иван Вазов, Константин Величков, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков. През 1889 г. се установява в София.

През 1896 г., заедно с Константин Величков и Антон Митов, Мърквичка основава Държавното рисувално училище в София и става пръв негов директор.
Организира първото сдружение на български художници – Дружество за поддържане на изкуството в България /преименувано през 1893г. в Дружество на художниците в България/. Редактира първото българско списание за изобразително изкуство – „Изкуство”.

Той е организатор и участник в първата колективна изложба в България - в Павилиона на изящните изкуства към Първото българско земеделско-промишлено изложение (бъдещият пловдивски панаир).

Заедно с археолога и нумизмат Вацлав Добруски са автори на тогавашния герб на България. Участва и в изработването на герба на София. През 1918 г. е избран за дописен член на БАН.

Мърквичка участва в развитието на почти всички живописни жанрове - битов селски жанр, портретен, исторически, пейзажен, натюрморт, активен илюстратор, рисува монументална живопис със светски и религиозен характер. Рисунките му са с всички възможни тогава техники - молив, креда, туш, сангин, акварел.Заедно с Антон Митов участва в стенописната украса на храм-паметник "Ал. Невски" в София, работи декоративни платна за Земеделската банка в София, за Мавзолея в Плевен.

Част от картините му са: "Ръченица", "Циганска веселба", "Три сестри", "Пазар в Пловдив", "Задушница", "Жена от с. Смилево" и много други.

Интересен факт: човекът, който играе ръченица в центъра на най-известната картина на Мърквичка "Ръченица" е английският кореспондент Джеймс Баучер.

През 1921 г. Мърквичка се завръща в Прага и живее там до смъртта си на 16 май 1938.

 

На снимката: "Автопортрет" на Ян Мърквичка