Класация

Антон Митов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Антон Стефанов Митов е български художник, живописец, изкуствовед, популяризатор на изкуството, един от първите светски художници у нас.

Роден е на 1 април 1862 г. в Стара Загора.

Завършва Академията за изящни изкуства във Флоренция. Преподава в гимназиите в Стара Загора, Пловдив, Варна и София. Професор е по история на изкуствата, перспектива и методика на рисуването.
Антон Митов е сред инициаторите за създаване на Рисувалното училище / Художествена академия/ в София и негов директор.
Публикува художествени критики и полемични статии за "Вечерна поща ,в. "Свят , в. "Мир , сп. "Изкуство". Страстен популяризатор на изкуството. Обикаля страната и изнася арт беседи. Автор е на първия труд по история на изкуствата на български език.
Заедно с Иван Мърквичка е инициатор за основаване на Дружество за поддържане на изкуството в България.

Работи върху проектите на мозайките на храм-паметник "Александър Невски" и създава религиозни творби в светски стил.
Главно внимание отделя на битовата картина. Оставя голям брой битови композиции и картини с военна тематика от Балканската война. Рисува и натюрморти, пейзажи и портрети. Автор е на първите театрални костюми у нас и организатор на първите художествени изложби.

По-значителни произведения: "Пазар на грозде в Евксиноград край Варна", "Варненско море", "Портрет на жената на художника", "Златар на софийски пазар", "Група селянки на пазар в София", "Софийски пазар", "Пазар на зеленчуци и грънци в София", "Портрет на художника Иван Мърквичка", "Автопортрет" и др.

Умира на 20 август 1930 г. в София.

 

На снимката: "Автопортрет" на Антон Митов