Класация

Константин Стоилов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Константин Стоилов Константинов е български политик, два пъти министър-председател на България, един от ръководителите на Консервативната партия, а по-късно - на основаната от него Народна партия.

Роден е на 23 септември 1853 г. в град Пловдив.

Защитава докторат по право в Хайделбергския университет, член на масонската ложа “Аполо”, редовен член на Българското книжовно дръжество /днес БАН/.

След завръщането си в България Стоилов е съдия в Пловдив и София, ръководи Канцеларията, а по-късно и Политическия кабинет на княз Александър I. Взима участие като депутат в Учредителното събрание през 1879 г. Активен деятел на Консервативната партия, подкрепя Режима на пълномощията и за кратки периоди заема министерски постове.

След абдикацията на княз Александър I подкрепя усилията на Стефан Стамболов за стабилизиране на страната.
Участва във временното правителство на Петко Каравелов, в това на Васил Радославов, самият той оглавява за кратко Министерския съвет, а след това е министър на правосъдието в правителството на Стефан Стамболов. Успява да прокара в Народното събрание редица закони, които полагат основите на модерното законодателство в България - Закон за административното устройство, Закон за печата, Наказателен закон, Закон за изтребление на разбойничеството, Военно-наказателен закон и др. Подкрепя строителната политика на правителството, насочена към изграждане на инфраструктурата.

През 1888 г. преминава в опозиция срещу кабинета на Стефан Стамболов и след неговото падане през 1894 г. оглавява временното правителство. Оглавява и новосъздадената Народна партия, която печели мнозинство. През 1894-1899 г. Константин Стоилов е отново министър-председател. Управлението на кабинета му се характеризира с икономически подем в страната - гласуван е Закон за насърчаване на местната индустрия, въвежда се по-модерно данъчно облагане, изградена е железопътната мрежа на страната, модернизирани са речните пристанища, построени са морските портове Варна и Бургас.

Константин Стоилов умира в София на 23 март 1901 г.