Класация

Елеонора Българска - "царица на българите"

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц е принцеса на Ройс, а по-късно и българска царица - втората съпруга на цар Фердинанд I.

Родена е на 22 август 1860 г. в Трешбен, Прусия.

След смъртта на първата си съпруга Мария-Луиза, Фердинанд I сключва брак с Елеонора, която получава титлата "княгиня", а по-късно и "царица на българите". Въпреки, че бракът е формален, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ, който събира 150 000 златни български лева за сватбен подарък на новата си царица.

Основна дейност на царица Елеонора е благотворителността. По нейна инициатива е създаден фонд "Царица Елеонора" за събиране на средства за построяване на сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Тя създава Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна като влага изцяло парите, подарени ѝ от народа за сватбата. Подпомага Българския Червения кръст и много други благотворителни организации. 

Благодарение на нейната намеса Боянската църква е спасена от събаряне и започват реставрационни дейности.

По време на войните царица Елеонора организира безплатни курсове за милосърдни сестри "Самарянка" и самата тя е на фронта като милосърдна сестра. Лично извезва и подарява главното знаме на българското Македоно-одринско опълчение. Назначена е за шеф на 24-ти Черноморски полк, който оттогава носи името "полк на Нейно Величество Царица Елеонора". Тя е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“.

Царица Елеонора е единствената коронована особа, получила покана от президента Удроу Уилсън да посети САЩ, за да запознае американската общественост с несправедливата съдба на българския народ около военните конфликти в Европа и на Балканите.

В последната година на Първата световна война царица Елеонора се разболява тежко, заразявайки се докато помага на фронта и след продължително боледуване умира на 12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната си воля е погребана до южната фасада на Боянската църква.

След установяването на тоталитарния комунистически режим в България гробът на царица Елеонора е осквернен и ограбен, а надгробният паметник - премахнат, за да се заличи мястото му. След демократичните промени от 1989 г. надгробният паметник е върнат на мястото му и предишният вид на гроба е възстановен.