Класация

Леандър Леге

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Леандър Франсоа Рьоне Льоге е френски дипломат, вицеконсул в София по време на Априлското въстание и Руско-турската война. След войната е консул в Бургас. В България е известен с побългарената фамилия Леге.

Роден е на 11 септември 1833 г. в Кюие, област Майен, Франция.

Завършва право и университет за живи източни езици. Владее английски, италиански, испански, турски, персийски и други езици. Започва дипломатическата си кариера в Александрия, след което работи в Тунис и Джеда. Голям познавач е на народите на Османската империя. През октомври 1874 г. получава назначение във вицеконсулството в София, подчинено на Посолството на Франция при Високата порта.

По време на Априлското въстание Леге подкрепя националната ни кауза, като призовава турските власти да сложат край на репресиите.

В началото на Руско-турската война при първите разгроми на турската армия, е планирано София да бъде опожарена, тъй като тя е главен снабдителен пункт за боеприпаси и храна. Чуждестранните дипломати са предупредени да се евакуират. Вместо това, Леге и Вито Позитано  водят успешни преговори с командващия турските сили Осман Нури паша да се запази града от разрушение, организират въоръжена охрана и противопожарни команди.

Обявен е за почетен гражданин на София на 26 май 1878 г. Една от централните улици в София носи неговото име.

Умира на 13 февруари 1887 г. в град Яфа, Израел.