Класация

Димитър Пасков

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Димитър Спасов Пасков е български лекар фармаколог, един от основоположниците на българската експериментална фармакология.
 
Роден е на 18 октомври 1914 г. в българското село Горно Броди, Гърция. 
 
От малък се интересува от природата, особено от растенията. Учи първоначално в Пещера, а през 1933 г. се мести в Асеновград. Година по-късно е приет в Медицинския факултет в София, където завършва със специалност "Вътрешни болести". Започва работа като лекар в пловдивските села Бяга и Козарско.
 
По време на Втората световна война е разпределен в 27-ми чепински полк като полеви лекар. След края на войната специализира в Русия.
 
След завръщането си в България Димитър Пасков става доцент, а после и ръководи катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София. 
 
През 50-те години на миналия век в Европа се проявява първата масова епидемия от детски паралич. По стечение на обстоятелствата и благодарение на способността на Пасков да анализира ситуациите, той открива свойствата на блатното кокиче - докторът забелязва подобрение у момиче, болно от детски паралич, което без да иска изпива водата от чашка с кокичета, която родителите и са оставили на масата до леглото.
 
Така през 1959 г. Димитър Пасков екстрахира алкалоида галантамин от листата и цветовете на блатното кокиче и това се явява едно от най-големите постижения на българската наука. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името "Нивалин", който намира особено приложение в неврологията при лечението на полиомиелита, при прогресивната мускулна дистрофия, миастения, миопатии, родови парализи у новородени. Днес препаратът се прилага в различни области на медицината - в анестезиологията, в хирургията, във физиотерапията.
 
Откритието предизвиква широк отзвук в Европа и по света, а Пасков е канен като специален гост на различни международни медицински конференции. Става доктор на медицинските науки и му е поверена катедра по експериментална медицина. 
 
Димитър Пасков е автор на повече от 120 труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти и медици. Признат е за един от основоположниците на съвременната българска експериментална фармакология.
Името на д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Той е носител на Международната награда за наука „Еньо“. 
 
Умира на 24 април 1986 г.