Класация

Никола Димков

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Никола Стоянов Димков е български инженер и общественик, автор на книгата „Звезда на съгласието“, която е прототип на създадената по-късно Организация на обединените нации (ООН).

Роден е на 6 декември 1859 г. в серското село Горно Броди, сега в Гърция.

Никола Димков завършва Висшия технически институт в Шалон сюр Марн, близо до Париж. Още като студент има редица патенти, някои от които внедрени.  В България работи в Министерството на пътищата и съобщенията. Участва в проекта за свързване на железопътната линия Виена - Цариград между Вакарел и Белово, където предлага изобретение за предпазване на работниците по влаковите композиции. В Цариград създава проект за автоматично скачване на параходна композиция, открива фабрика за производство на подкови.

В разгара на Първата световна война Димков издава книгата „Звезда на съгласието“, в която разработва идеята за създаване на постоянна световна организация, която да се занимава със световната безопасност  и сътрудничеството между всички страни, народи и религии. Проектът е отпечан на френски, немски, турски и гръцки език и чрез посолствата в Цариград Димков го изпраща на много държавни и правителствени ръководители, включително и на американския президент Томас Уилсън, който по-късно излиза със своите известни Четиринадесет точки, в резултат на които на 24 октомври 1945 г. се създава обществото на народите (ОН).

Умира на 30 март 1937 г. в Цариград при автомобилна катастрофа.