Класация

Станислав Домбровски

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Станислав Домбровски е полски аристократ (граф) и революционер, взел участие в Руско-турската война като близък съратник на Васил Левски.

Роден е около 1840 г. в Люблинското войводство в много заможно графско семейство. Завършва висше образование и става строителен инженер.

През 1863 г. в Полша избухва селско въстание срещу руския царизъм, в което Домбровски става знаменосец на селските маси. След потушаване на въстанието, графът е принуден да емигрира в Цариград.  Там се запознава с Михаил Чайковски – известния Садък паша. С негова помощ е настанен на служба като технически инструктор в хасковското село Ябълково по строежа на шосето Одрин-Пловдив-Пазарджик. Граф Домбровски се жени за българка и заминава като предприемач в Баронхиршовата компания по строежа на жп линията Одрин-Белово. Тази служба гарантира сигурността му и му дава и възможност да работи на воля сред обикновените българи и да ги подготвя за въстание.

В периода 1870-73 г. графът е член на Интернационалния таен революционен комитет в Алмали (дн. село Ябълково, Хасковско), съставен от българи, поляци и чехи. Тук често минава Левски и възлага задачи. През 1872 г. Домбровски организира рота за военно обучение, тренират и фехтовка.

След смъртта на Апостола през 1873 г., се налага Домбровски да потъне в нелегалност. От този момент нататък никой не знае нищо за него. Носят се легенди, че е в състава на авангардни разузнавателни части на Руската армия. Смята се, че  ръководи прекъсването на жп линията срещу кантон N26 в Алмали, с което транспортирането на Сюлеймановите войски става невъзможно. За последен път графът е видян в Казанлък, в един отряд в помощ на руските войски.