Класация

Георги Лозанов (психолог)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Проф. д-р Георги Кирилов Лозанов е български психиатър, психотерапевт, създател на наука за внушението, наречена сугестология и нейното приложение в педагогиката — сугестопедия.

Роден е на 22 юли 1926 г. в София.

Завършва Медицинския университет в София. Доктор по медицина, специализира психотерапия и неврология, а по-късно и физиология на мозъка, завършва и второ висше образование по педагогика и психология. Работи в две от най-големите психиатрични болници в България - в гр. Бяла и в с. Курило.

През 1965 г. работи като психотерапевт в ИСУЛ. За първи път използва понятието "сугестия" (от латински - "suggestum" - "внушавам", "подшушвам"). Први революционни експерименти като вместо медикаментозна упойка използва сугестията в будно състояние. Малко по-късно прави успешен опит за запаметяване на 1000 френски думи за един ден, заради което получава широко признание. Провеждайки многобройни опити в ИСУЛ с големи групи хора, установява, че неговият метод значително подобрява процесите на изучаване на чужди езици. Нарича методиката си за учене чрез внушение "сугестопедия".

Поради високата ефективност на методиките му Георги Лозанов успява да създаде и ръководи 20 години Държавен научно-изследователски институт по сугестология, снабден с най-модерната за времето електро-физиологична лаборатория. Създава и ръководи 10 години Научен център (факултет) по сугестология и развитие на личността към Софийския университет. Създава и ръководи 6 години в Австрия Научен институт за изследване на ученето. 

Въпреки големия успех на методиката на Георги Лозанов, през 1980 г. експериментите в училищата са прекратени, той е арестуван преди голяма международна конференция. Забранено му е да пътува извън България и за около 9 години е поставен под домашен арест. Има позволение да работи само към Центъра по сугестология към Софийския университет. През 1989 г. е освободен и започва активно да пътува по света заедно със съмишленичката си проф. Гатева. Създава и ръководи методически десетки институти и учебни школи на петте континента в целия свят.

Умира на 6 май 2012 г. в град Сливен.