Класация

Теофил Груев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Д-р Теофил Груев е български лекар и общественик.

Роден е през 1884 г. в Габрово.

Следва фармация в Женева. След дипломирането се завръща в България и основава аптека в Асеновград. След няколко години работа сам си спечелва пари, за да продължи да учи медицина в Швейцария, където завършва паралелно два факултета – медицина и естествени науки. Завръща се в България и започва лекарската си практика в Държавната болница (днес – Медицински университет- Пловдив). Тук той прави първото кръвопреливане в България, описва редица болести у нас и лечението им, а също прави и едно от първите медицински описания на българските извори с минерални води.
Д-р Т. Груев закупува първия в България рентгеноскопичен апарат със средства, събрани от множество видни пловдивчани и от Граждански Клуб.
От 1928 г. е Директор на Католическата болница (днес Военна болница) в Пловдив, на която длъжност остава до 1946 г. Лекува много известни хора, обучава и редица бъдещи специалисти по вътрешни болести.

Д-р Т. Груев се изявява не само като един от най-добрите наши лекари по това време (наричат го „професора на Южна България”), но и като общественик, либерал-демократ, масон и антифашист.
Дълги години е председател на Лекарския съюз в Пловдив и няколко пъти председателствува Националния Конгрес по медицина.
След 1944 г. издействува от тогавашната Дирекция на Народното Здраве в София (изпълняваща функциите на Министерство), вторият Медицински факултет в България да се основе в Пловдив.

Умира на 13 август 1959 г.