Класация

Мария Луиза (княгиня)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Мария-Луиза Бурбон-Пармска e италианска принцеса, първата съпруга на княз Фердинанд I.

Родена е на 17 януари 1870 г. в Парма, Италия с името Мария Луиза Пиа Тереза Анна Фердинанда Франческа Антоанета Маргарита Жозефина Каролина Бианка Лучия Аполония де Бурбон, Принцеса на Парма и е най-голямата дъщеря на пармския херцог Роберто I и на принцеса Мария-Пия Бурбонска на Двете Сицилии, кръщелница на Папа Пий IX.

Мария-Луиза сключва брак с княз Фердинанд I на 8 април 1893 г. в Пианоре, Италия. Тъй като семейството ѝ е от ревностни католици, те поставят условие пред Ферднанд наследниите им да са католици, а това налага промяна на Търновската конституция.
От брака си с княз Фердинанд Мария-Луиза има 4 деца - цар Борис III (1894-1943), княз Кирил Преславски (1895-1945), княгиня Евдокия (1898-1985), княгиня Надежда (1899-1958), херцогиня Вюртемберг.

Княгиня Мария-Луиза не се занимава с политическа дейност но с усърдие изучава новата си Родина и нейния народ.  Дълбоко религиозна, с меланхоличен поглед и удивителна скромност, тя се превръща в любимка на българите.

Умира на 30 януари 1899 г. в София. Тленните й останки са положени в южния кораб на Римокатолическата катедрала "Свети Лудвиг" в Пловдив.