Класация

Михаил Тенев Хаджиколев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Михаил Тенев Хаджиколев български финансист и политик, един от създателите на съвременната финансова система на България.

Роден е на 15 януари 1856 г. в Казанлък.

Завършва училището в родния си град и Пловдивската гимназия. Успява да приравни последен гимназиален клас в Женева. С финансовата помощ на дружинка „Искра“ учи финансово и банково дело в Женевския университет.

По време на Руско-турската война е преводач и като такъв присъства на подписването на Санстефанския мирен договор. Награден е с орден „Свети Станислав“ III степен с мечове и с медал с грамота.

След Освобождението Михаил Тенев работи като чиновник в Министерството на финансите, управител е на БНБ и финансов министър в правителството на Димитър Греков и в първото правителство на Тодор Иванчов.

Делото му е свързано неразделно с развитието на Българската народна банка в периода 1885-99 г., когато е член на Управителния съвет и управител на БНБ. Той работи активно за изграждането на българската данъчна, финансова, банкова и парична система. Законотворец, висш държавен функционер, ерудит и родолюбец, той извършва огромна по своя размах народополезна дейност.

Умира в Банкя на 6 октомври 1943 г.