Класация

Цветан Лазаров

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Цветан Лазаров Лазаров е български инженер и професор, най-продуктивният български авиоконструктор (самолети „ДАР“, „КБ“ и „ЛАЗ“) и учен в областта на авиацията, работил в България.

Роден е на 25 февруари 1896 г. в Плевен.

От малък се увлича от техника, двигатели с вътрешно горене и авиация. Завършва пълен курс за пилот в Аеропланното училище в Божурище. Успява да се запише и завършва Висшето техническо училище в Берлин със специалност "Машиностроене и самолетостроене".
Назначен е в заводите на "Юнкерс" в Турция, но се прибира в България и работи като инженер в конструктивния отдел на Държавна аеропланна работилница (ДАР) - Божурище. След това - в самолетната фабрика "Български Капрони" в Казанлък. После отново в София оглавява конструкторската работа в ДАР.

Инж. Цветан Лазаров е главен инженер на последното българско самолетостроително предприятие - Държавна самолетна фабрика, Ловеч - и главен негов конструктор. Като конструктор Цветан Лазаров участва в разработката на самолетите, произвеждани в ДАР - Божурище, и Самолетна фабрика "Български Капрони" - Казанлък. Създава и собствени конструкции на редица прототипни и серийни самолети българско производство. През тези години България е една от европейските сили в авиацията и произвежда не по-малко машини от държави като Германия.

Освен с разработването на нови модели самолети, професор Цветан Лазаров се занимава и с преподавателска дейност - професор по  теория на самолета и самолетостроенето и ръководител на Катедра "Самолетостроене" в Техническия университет в София. Под негово ръководство израстват много способни аероинженери, които обаче не успяват да се реализират, тъй като българското самолетостроене е ликвидирано през 1954 г.

Всички машини от серията „ЛАЗ“ носят името си в чест на своя създател, а абревиатурата LZ, произлизаща от инициалите на професора, се ползва за код за разпознаване на българските полети в Международната организация за гражданска авиация. По-късно същото съкращение се ползва за име на популярната българска марка аерошоколади LZ.

Професор Лазаров умира на 13 януари 1961 г.