Класация

Исак Паси

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Исак Соломон Паси е български философ, изкуствовед и културолог от еврейски произход.

Роден е на 13 март 1928 г. в Пловдив, баща е на българския политик Соломон Паси.

Завършва право в СУ. На 43-годишна възраст вече е професор по естетика, доктор на науките. Изследванията му се простират в областта на историята на естетиката, естетиката, историята на западноевропейската литература. Утвърждава се като основател и класик на българската естетика и ваятел на философска школа, получила признание далеч извън границите на България.

Проф. Исак Паси има изключителен принос за приобщаването на българската култура към европейската философско-естетическа и литературна мисъл. Пише есета, монографии, философски миниатюри, спомени, пътеписи, автобиографични бележки, философски портрети и пр. Автор е на повече от 40 книги - "Трагичното", "Философски литературни етюди", "Смешното", "Естетически студии", "Томас Ман", "Естетиката на Кант", "Есета", "Метафората", "При изворите на модерната естетика", "Към философията на живота. Осем философски портрета. Шопенхауер, Киркегор, Ницше, Фройд, Унамуно, Ортега и Гасет, Шестов, Бердяев", "Руски мислители", "Човек и хора", "Философски миниатюри и фрагменти", "Мотиви на човешкото поведение: 14 социално-психологически етюда" и др..

Удостоен е с ордените "Стара планина"първа степен и "Св. св. Кирил и Методий". Носител е на Почетен знак на Софийския университет и на наградата "Шофар".

Умира на 13 август 2010 г. в София.