Класация

Димитър Моллов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Димитър Петров Моллов е български лекар-хирург и политик, един от основоположниците на системата на здравеопазването в България след Освобождението.

Роден е на 7 януари 1846 г. в град Елена.

Завършва семинарията в Киев и медицина в Московския университет, а след това защитава и докторат, също в Москва. Дисертацията му е на тема "За анестезирането по способа на Клод Бернар" и с нея през 1876 г. Димитър Моллов става първият българин, получил научната степен доктор на медицинските науки.

Участва като доброволец в Сръбско-турската война като организира санитарен отряд и първата военнополева болница. По време на Руско-турската война е губернски лекар във Видин и ръководител на санитарен влак на Червения кръст.

След Освобождението три пъти е народен представител, министър на просветата

През 1895 г. става кмет на София. Като такъв успява да сложи край на 15-годишната сага около построяването на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в София и организира неговото тържествено откриване.

Димитър Моллов поставя началото на обществено организираното здравно обслужване. Той е един от организаторите на здравното дело в България, създател на първия здравен закон, председател на първия Върховен медицински съвет, един от инициаторите за основаването на Александровска болница в София, основател и дългогодишен председател на Българския червен кръст, заместник главен лекар на Българската войска, съосновател и пръв председател на Българския лекарски съюз.

Дописен и действителен член на Българското книжовно дружество, негов подпредседател и председател на Природо-медицинския клон.

Димитър Моллов е първият български лекар, извършил ендотрахеална интубация.

Умира на 21 януари 1914 г.