Класация

Чудомир Начев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Чудомир Кирилов Начев е български лекар, професор и академик, водещ специалист в областта на вътрешните болести и кардиологията.

Роден е на 24 февруари 1936 г. в София.

Завършва ВМИ в София, специализира във Великобритания, Виена, Дюселдорф и Париж.

Ръководи Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести при Медицински университет в София, след напускането на която завежда клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Света Анна“.

Има огромен научен принос в изследванията на поведението на повърхностните вени и в анализа на ритъмните нарушения на сърцето. Разработва метод и компютърни устройства за дълбоко проникване в регулацията на сърцето. Създава нова глава в медицината за ролята на особен вид белтък при артериалната хипертония - разработва основно проблеми на хипертензиологията, патобиохимията и в частност функцията на металотионеиновите белтъци, епидемиологията на сърдечносъдовите болести, неврокардиологията и др. Създава 14 лекарствени препарата. Ръководи създаването на нови технологии за млечни продукти без вредна съставка, един от внедрителите в производството на сиренето "Здраве".

Основава Българската национална академия по медицина и е главен републикански експерт по вътрешни болести.

Член е на Кралския колеж на лекарите във Великобритания, както и на редица други престижни международни организации. Бивш директор на Културния център „Витгещайн“ във Виена.

Умира на 23 август 2005 г. Посмъртно е удостоен с орден "Стара планина".