Класация

Георги Манев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Георги Иванов Манев е български физик, първият университетски преподавател по теоретична физика в България.

Роден е на 15 януари 1884 г. във Велико Търново.

Завършва Физико-математическия факултет на Софийския университет, работи като учител по физика и математика в Търновската мъжка гимназия. Специализира теоретична физика в Тулуза, Франция.

Участва в Балканската и в Първата световна война като офицер, а през следващите двадесет и пет години преподава в Софийския университет. Става професор, декан на Физико-математическия факултет, ректор на СУ и министър на народното просвещение. За кратката си политическа кариера Манев осигурява средства за нова сграда на Физико-математическия факултет, започва строеж на университетска печатница, въвежда нов подбор на кандидат-студенти и нови места за студенти физици и т.н.
След политическите промени през 1944 г. Манев е уволнен и въпреки че правата му да бъде държавен служител са възстановени, не е върнат като редовен професор по физика във Физико-математическия факултет на СУ. Независимо от това до смъртта си той продължава да работи върху университетските си учебници.

Георги Манев разработва гравитационен модел, който според физици, астрономи и математици обяснява физическата реалност по-добре от класическия Нютонов модел. Моделът Манев обединява много проблеми от астрономията, небесната механика, класическата механика, атомната физика и хвърля мост между теорията на относителността и класическата механика.
Професор Георги Манев е носител на ордените "За гражданска заслуга" втора степен и "Св. Александър" четвърта степен.

Умира на 15 юли 1965 г.