Класация

Иван Венедиков

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Иван Йорданов Венедиков е виден български археолог, историк, траколог и филолог.

Роден е на 10 януари 1916 г. в София.

Завършва „Класическа филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работейки като уредник в Античния отдел на музея в Скопие прави първите си разкопки и открива големия античен и средновековен град Баргала (Брегалница) и средновековния Козяк. По-късно е уредник в античния отдел на Археологическия музей в София, научен сътрудник в Археологическия институт с музей при БАН, работи в новосъздадения Институт по тракология при БАН, завежда отдел „Антична археология“ при НИМ-София и е сред неговите създатели. Става професор и дълги години чете лекции по история на Тракия в Софийския университет.
Ръководи археологическите проучвания на Созопол и Несебър. Организира експедиция, която за първи път проучва скалните гробници на одрисите в Родопите. Участва в проучванията на долмените в Странджа и Сакар. Изучава тракийското светилище при с. Лиляче, нимфеума при с. Каснаково, гробниците при с. Ветрен и Враца, тракийските колесници в Кюстендилско и др.

Иван Венедиков показва мястото на траките в развитието на културата на Югоизточна Европа. Прави периодизация на тракийското изкуство. Занимава се с паметници и извори, характерни за конните народи в Тракия като възстановява външния изглед на тракийската колесница и написва единствената монография по тази тема („Тракийската колесница“). Установява значението на много титли и длъжности на българските владетели и боляри, изучава военното и административно устройство на българската държава.

Автор е на 250 научни труда в областите тракология, археология, прабългаристика, епиграфика, фолклор, праистория и ранножелязна епоха, езикознание, нумизматика и сфрагистика, етнография. Сценарист е на документални филми и радиопредавания върху българската древност и средновековие. Трудовете му са превеждани на руски, френски, турски, немски, английски, испански, чешки, полски, италиански и японски.

Умира на 19 август 1997 г.