Класация

Света Петка Българска

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Света Параскева Епиватска, наричана по нашите земи Петка Българска, е православна светица, живяла през втората половина на Х век в Тракия.

Родена е през X в. в Епиват, Одринска Тракия, днес Турция.

Според житията още десетгодишна света Петка чува в храма гласа на Христос и решава да се посвети на вярата. Започва да носи скромни дрехи и да раздава имуществото си на бедните. След смъртта на родителите, напуска дома си и обхожда светините на Константинопол, като пет години прекарва в пост край усамотения храм "Покров Богородичен" в Ираклия. След това посещава Йерусалим и Божигроб, установява се в Йорданската пустиня и дълги години живее тук. После се завръща в Епиват и се заселва при храма "Свети Апостоли", където две години по-късно умира. Състрадателни граждани погребват монахинята вън от градските стени като чужденка.
Според легендата дълги години гробът на светицата е забравен. Местни християни имат видение, в което света Петка е заобиколена от Христови воини и моли да извадят мощите й. Пренасят ги в църквата "Свети Апостоли" в Каликратия.

След победата при Клокотница на 9 март 1230 г. цар Иван Асен II изисква мощите на светицата от Латинската империя. Нетленното й тяло е пренесено тържествено в столицата Търново. Патриарх Евтимий пише житие за нея. Мощите на закрилницата на Търново са отнесени във Видин през 1395 г. по молба на Константин II Асен, син на Иван Срацимир. Там остават до 1397 г., когато султан Баязид ги подарява на сръбския княз Стефан Лазаревич в Белград, където остават до 1521 г., след което са пренесени в Истанбул. През 1641 г. Цариградската патриаршия изпраща светите мощи по молба на молдовския княз Василий Лупу в столицата му Яш. На 27 декември 1888 г. мощите са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където са и днес.
Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII-XIV в., но и през следващите векове. Посветени са ѝ десетки манастири и църкви в България, Сърбия, Молдова, Влашко и Русия. На тази светица е наименована и църквата в Рупите, издигната от пророчицата Ванга.

Паметта на света Петка се чества на 14 октомври.