Класация

Ненчо Палавеев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Ненчо Палавеев е български търговец и предприемач, един от най-големите дарители на Копривщица. 

Роден е през 1859 г. в Копривщица.

Първоначалното си образование получава в родния си град. През 1869 г посещава посещава Йерусалим и става хаджия. Учи в Цариград абаджийство, но се ориентира към семейните традиции в предприемачеството и търговията. Овладява английски, руски, немски, арабски, индийски и езиците на балканските съседи на България, за да прави успешен бизнес.

Установява се да живее в Египет, където строи палат, участва с акции в построяването на Суецкия канал. Придобива дялове от няколко египетски банки. Пътува с цел търговия из цял Египет, Югоизточна Африка, а след това през остров Мадагаскар достига до Калкута, Бомбай, Коломбо и Мадрас, по-късно Порт Артур и Япония. Търгува в Йерусалим, Палестина и Сирия. Занимава се и с предприемачество и лихварство.

През 1926 г. се завръща в България и се установява в София. 

На 25 годишна възраст започва дарителската си кампания в полза на Копривщица. Финансира читалището, параклиса при гробищата, свещоливницата при църквата "Успение Богородично", възстановяването на сградата на началното училище, изграждането на музея-костница на героите от Априлското въстание, църквата "Свети Никола" и др.

Преди смъртта си завещава цялото си състояние на родния град. През 1934 г основава благотворителна фондация, която носи неговото име. Парите свършват едва през 1980 г. и тогава дейността ѝ е прекратена. 

Умира на 18 септември 1936 г.

Източник: koprivshtitza.com