Класация

Димитър Ценов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Димитър Апостолов Ценов, по-известен като Д.А.Ценов, е български предприемач и дарител.

Роден е на 8 януари 1852 г. в Свищов.

Изключителен възпитаник на Възраждането и неговите ценности - пример за скромност и честност, мечтателност и прагматизъм, многостранни интереси и богата култура, трудолюбие, мъдрост и желязна воля, родолюбие, нравствен аристократизъм и хуманност.

Димитър Ценов създава мащабна и блестяща стопанска кариера като предприемач, търговец, акционер и има сериозен принос за изграждане стопанските основи на новоосвободена България. Той е авторитетна личност с европейска известност. Поддържа делови отношения с Австро-Унгария, Германия, Франция, САЩ и получава национални и чуждестранни (Австрия, Германия) правителствени отличия за граждански заслуги. Търгува със САЩ и половин Европа, строи водопроводи, пътища, жп линии, завода за цимент в Златна Панега.

Най-мащабното дело на Димитър Ценов е дарението му от 5 млн.лв за построяването и поддържането на Висше търговско училище в Свищов по немски образец - днес Стопанска академия "Димитър Апостолов Ценов".

На 1 септември 1912 г. родолюбецът завещава на родния град цялата си собственост: пари, ценни книжа, недвижими имоти. В завещанието си пише: „Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българския народ да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал“

Умира на 21 май 1932 г. в София.