Класация

Стамен Григоров

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Стамен Григоров е български биолог, микробиолог и лекар, първият учен, описал бактерията "Лактобацилус булгарикус".

Роден е на 27 октомври 1878 г. в село Студен Извор, Трънско.

Завършва мъжка гимназия в София, следва в престижния Институт по естествени науки в Монпелие, а после и медицина в Женева. През 1905 г., имайки достъп до модерни лаборатории в Женева, д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия организъм, предизвикващ ферментацията за получаване на българското кисело мляко. Защитава дисертация и става доктор на медицинските науки - бактериолог, вътрешни и гръдни болести.

Въпреки редицата предложения за престижна работа, д-р Стаменов се връща в България и работи като околийски лекар в болницата в Трън. През военните години работи като военен лекар. През цялото време провежда експерименти за създаване на противотуберкулозна ваксина. По-късно работи във Велико Търново, Горна Оряховица, Провадия и Варна. 

По време на Първата световна война д-р Стамен Григиров забелязва, че войниците, които са яли плесенясал хляб, не заболяват от холера, която е добила епидемиологични размери в този момент. Благодарение на пеницилиновите гъбички той успява да спаси стотици български войници, за което е награден със Златен червен кръст и Орден за храброст.

Умира на 27 октомври 1945 г. в София, като работата му е продължена от сина му д-р Александър Григоров. Родната му къща днес е превърната в Музей на киселото мляко, а болницата в Трън носи неговото име.