Класация

Сава Филаретов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Сава Вълчев Филаретов е изтъкнат български просветен деец и общественик от Възраждането, един от основоположниците на модерното училище в България.

Роден е на 20 октомври 1825 г. в Жеравна.

Учи в Котел при Сава Доброплодни. После учителства в Шумен. Получава по-високо образование в гръцкото училище в Куручешме, Цариград, в Одеската семинария, а след това завършва и Московския университет.

Завръща се в България и започва работа като учител в София, където отваря първото девическо училище. Извършва чудеса с образователната система по българските земи. Негово дело е и кратък речник и разговорник, предназначен за руските войски, които се подготвят за освободителна за България война.
Филаретов развива активна обществена дейност, участва в църковно-националната борба, сътрудничи на български и руски списания и вестници.

Просветната му дейност го прави неудобен за турската власт и скоро той емигрира в Русия, където известно време работи като чиновник на държавна служба. Скоро се разболява от туберкулоза и по съвет на лекарите си заминава да се лекува в Египет.

Умира на 13 ноември 1863 г. в Кайро.