Класация

Кирил Попов (академик)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Кирил Атанасов Попов е един от най-видните български математици, академик на БАН.

Роден е на 3 май 1880 г. в Шумен.

Завършва Висшето училище в София със специалност математика и физика. Специализира астрономия в Мюнхен, Хайделберг, Ница и Париж. Доктор е на Парижкия университет. Работи в областта на балистиката в Гьотинген и Берлин.

Най-успешна е работата му в областта на вътрешната и външната балистика. Той решава задачата за движение на снаряд вън от цевта на оръдието, като отчита съпротивлението на въздуха. Изследва разпределението на земното магнитно поле на Балканите. Разработва математическата теория на необратимите термодинамични процеси.
В България продължава изследванията си в областта на небесната механика.
Занимава се и със задачата за трите тела, изнася по този проблем големи доклади пред Международния конгрес по математика в Болоня и пред Втория конгрес по математика на славянските страни в Прага.

Работи като асистент в катедрата по астрономия на Софийския университет. Ръководи катедрата по диференциално и интегрално смятане първо като доцент, а после и професор. Чете лекции по "Основи на висшата математика", "Диференциално и интегрално смятане", "Диференциална геометрия", "Теория на вероятностите", "Теоретична астрономия", "Математична теория на застраховките по живот". През 1947 г. е избран за академик .

Парижката академия на науките му присъжда наградата “Монтион” за резултатите му в областта на балистиката и наградата "Анри дьо Парвил". 

Умира на 1 май 1966 г. в София.