Класация

Любомир Чакалов (академик)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Любомир Николов Чакалов е български математик, академик на БАН.

Роден е на 18 февруари 1886 г. в Самоков.

Завършва с отличие Софийския университет със специалност математика и физика. Специализира в Лайпциг и Гьотинген, в Париж и Неапол. Става доктор по математика в Университета в Неапол.

Избран е за редовен асистент на проф. Емануил Иванов по анализ. После е доцент, извънреден и редовен професор, академик, ръководител на катедрата по висш анализ до пенсионирането му. Декан на Физико-математическия факултет и ректор на Софийския Университет "Св. Климент Охридски".
Чете лекции по теория на функциите, диференциални уравнения, вариационно смятане, избрани въпроси от елементарната математика, елиптични функции, тригонометрични редове, диференциално и интегрално смятане, висша алгебра, аналитична геометрия, дескриптивна геометрия.
Научните му интереси и приноси са в областта на реалния и комплексен анализ, теория на числата, диференциални уравнения, конструктивна теория на функциите, алгебра, механични квадратури, елементарна математика, обучението по математика.

Любомир Чакалов е член на физико-математическото дружество и на много чуждестранни научни дружества, член е на Кралската чешка академия на науките, географското дружество в Лима, Варшавската академия на науките.

Умира на 11 септември 1963 г.