Класация

Димитър Яблански

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Димитър Марков Яблански е български офицер, финансист и политик.

Роден е на 24 октомври 1858 г. в Ябланица.

Завършва Военното училище в София, Офицерска стрелкова школа в Санкт Петербург и държавни и стопански науки в Париж. През 1896 г. учредява Народно осигурително дружество "Балкан" заедно с братя Паница от Виена, директор и член на управителния му съвет. Назначен за комендант на София.

През 1897-99 г. е кмет на София. По това време се подготвя изменение на действащия Закон за градските общини. Слага се в ред бюджета на Столичната община чрез осъществяването на изгодни договори и концесии, които увеличават общинските приходи. Сключени са споразумения с френска фирма за електрифицирането на София и с белгийска - за прокарването на електрически трамвай. Започват корекции на Перловската и Владайската река. Регулират се улици в центъра и покрайнините на града.

Член и подуправител е на Управителния съвет на Кредитната банка, член на Управителния съвет на Българския Червен кръст, министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството на Царство България.

През 1922 г. е арестуван и изпратен в Шуменския затвор, а на 16 юни 1924 г. е амнистиран.

Умира на 7 март 1937 г. в София. Неговата къща в София (бившата сграда на Посолството на Китайската народна република), е построена в 1907 г. от австрийския архитект Фридрих Грюнангер.