Класация

Атанас Бендерев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Атанас Георгиев Бендерев е български военен деец, участник в националнореволюционното движение, генерал-лейтенант.

Роден е на 25 март 1859 г. в Горна Оряховица.

По време на Априлското въстание е в четата на Г. Измирлиев и Т. Велков. След Освобождението завършва Военното училище в София и Военна академия в Санкт Петербург, Русия.

По време на Сръбско-българската война от 1885 г. Бендерев командва десния участък в битката при Сливница. С действията си спомага решително за спечелване на сражението, което от своя страна определя и успешния изход на войната за България. С тази победа българите успяват да защитят по възможно най-категоричния начин Съединението и показват на Европа, че на политическата карта се е върнала една държава, готова на всичко да постигне националното си обединение.

Взима активно участие в детронирането на княз Александър I Батенберг. След неуспеха на преврата емигрира в Русия, където дълги години служи в различни войскови гарнизони - по време на Руско-японската война е командир на казашки полк, през Първата световна война - началник-щаб на Туркестански корпус, командир на конна бригада и на пехотна дивизия.

През 1919 г. се завъръща в България и се отдава на публицистична дейност. Автор е на редица военноисторически трудове, по-значителни от които са: "Военна география и статистика на Македония и съседните с нея области на Балканския полуостров", "Сръбско-българската война 1885 година", "История на Българското опълчение и освобождението на България 1877-1878 г." и др.

Умира на 17 ноември 1946 г.