Класация

Велизар Пеев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Велизар Пеев е основоположник на шоколадовата индустрия в България и създател на свогенската фабрика за шоколад.
 
Роден е на 21 май 1859 г. в гр. Чирпан.
 
Учи във Военното училище в София и във Военната академия в Санкт Петербург. Участва в Сръбско-българската война като офицер. Напуска армията след пререкание с княз Фердинанд и става строителен предприемач - изгражда жп линии, пътища, мостове.
 
На 42 годишна възраст решава да произвежда шоколад. Цяла година изучава тайните на занаята в Париж, оттам довежда и майстор. През 1901 г. открива първата шоколадена фабрика в София. За да построи първата си работилница, залага къщата си. По-късно построява фабрика на четири етажа на ул. "Екзарх Йосиф" с 2000 кв.м. площ, с модерни машини и 250 работници. Произвежда шоколадови бонбони, бисквити, какао, кексове и пудинги на прах. Става и придворен доставчик.
През 1922 г. изнася производството в Своге, където построява нова, по-голяма фабрика. Тя е със затворен цикъл и със собствена водноелектрическа централа, от която черпи ток и районът на гарата.
 
Шоколадовите изделия с марка "Велизар Пеев" печелят първи места на международните панаири в Берн, Париж и Виена. През 1947 г. фабриките са национализирани, а след 1992 г. - приватизирани.
 
Велизар Пеев е от пионерите-индустриалци у нас и в още едно направление. През 1908 г. той създава сдружение с цел производство на първия цимент у нас. През 1910 г. е построен завод с внесена инсталация от чужбина. За производството се използват водите на река Панега, а фирмата е наречена "Златна Панега".
 
През 1938 г. Велизар Пеев умира. Бизнесът се продължава от синовете му, които построяват и фабрики за спомагателни производства - за нишесте и глюкоза, за карбамид, за масла, ацетон и катран.