Класация

Стоян Попов - Чичо Стоян

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Стоян Михайлов Попов, известен с псевдонима си Чичо Стоян, е един от големите поети в българската детска литература.

Роден е на 21 юни 1866 г. в пернишкото село Дивотино.

Взима участие в Сръбско-българската война и във войните през 1912/18 година. В младежките си години сменя различни професии, учи в духовна семинария, самообразова се.

Участва в театралната група „Просвещение“, играе с трупата на новосъздадения театър „Сълза и смях“. Заедно със съпругата си обикалят страната и изграждат театрални трупи, като създават и своя пътуваща театрална формация. Освен в театъра, Попов се изявява и в киното - играе главната роля на Бай Ганьо в едноименния филм от 1922 г.

Поетичният творчески път на Стоян Попов започва през 1894/95 година със стихосбирка от социална и революционна поезия в две части. Издирва, събира и преработва за първи път епоса за Крали Марко. Вече под псевдонима си Чичо Стоян участва в редколегията на вестник „Славейче“. Издава детския вестник „Зведица“, а по-късно и списанието „Звездица за деца“. В тях публикува свои стихотворения, гатанки, залъгалки, приказки в поеми.

Сред най-известните стихотворения за деца на Чичо Стоян са "При мама и при татко", "Сърдитко", "Майчина отмяна", "Играчка-плачка", "Анка и Писанка" и много други, включвани в антологии и в самостоятелни сбирки като "Детска китка", "Правото и кривото", „Мехурко“, "Чичова китка", „За малките“, „Всички непослушни такваз ще ги люшне“, "Детелинки".

Оставя и еротична поезия, събрана в скандалните "Ергенски раздумки", "Нашенски раздумки", и "Шопски раздумки".

Умира на 31 декември 1939 г. В негова памет в родното му село Дивотино се провежда детски фолклорен фестивал „Чичо Стоян“.