Класация

Васил Кирков

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Васил Киров Кирков е български актьор, един от основателите на българския професионален театър.

Роден е на 15 май 1870 г. в Карлово.

Като ученик е впечатлен от пиесата "Иванку" от Васил Друмев, напуска училището в родния си град и отива в Пловдив, където участва в създаването на първата професионална театрална трупа у нас. Още при първия си гастрол в столицата пловдивските артисти имат огромен успех и получават покана да останат. Държавата предоставя терен за сцена и така се ражда театър "Основа". Днес на това място е сградата на НТ "Иван Вазов".

Васил Кирков започва работа като артист в „Столична драматична трупа“. Участва в редиците на актьорите от театър „Сълза и смях“ и в Народния театър в София. Избран е за председател на Съюза на артистите в България.
Четири десетилетия твори на сцената, изиграва 70 роли. Той е първият голям български изпълнител на ролята на Хамлет, която играе почти до края на кариерата си. Пресъздава още образите на Карл Моор от "Разбойници", Маркиз Поза от "Дон Карлос" и Фердинанд от "Коварство и любов" на Шилер, Хлестаков от "Ревизор", Кречински на Сухово-Кобилин, Освалд в "Призраци" на Ибсен, Княз Мишкин на Достоевски, Нехлюдов на Толстой, Боян Магесника на Кирил Христов, Юда на Константин Мутафов, Иванко на Друмев, Жельо от "Вампир" на Страшимиров.

През 1926 г. Васил Кирков и Адриана Будевска са уволнени от театъра от тогавашната власт, което предизвиква широк обществен отзвук.

Умира на 18 ноември 1931 г.