Класация

Джанюариъс Макгахан

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Джанюариъс Алойшиъс Макгахан (Януари Макгахан) е американски журналист, военен кореспондент на "Дейли нюз" по време на Априлското въстание и Руско-турската война.

Роден е на 12 юни 1844 г. в Ню Легсингтън, САЩ.

Ярък застъпник на българската национална кауза. България пази паметта на Макгахан заради ролята му в извоюването на българската независимост.

Повод за изпращането на Макгахан в България са отпечатани в британския вестник "Дейли нюз" писма на Едуин Пиърс от Цариград, в които се разказва за зверствата в България. Тъй като британското правителство се опитва да представи тези разкази като търсещи сензации и недостойни клюки, се налага да бъде изпратен кореспондент, който да потвърди или отхвърли сведенията от тези писма. 

Идвайки в България Макгахан в продължение на повече от месец пише репортажи, които се превеждат и публикуват в цял свят. Така фактите, представени в статиите на американския журналист стават известни на световната общественост и може да се каже, че дават тласък на Освободителната война:

След посещението в Батак, Макгахан описва събитията много достоверно за своя вестник. Като резултат от неговите публикации може да се считат и последвалите дипломатически действия на великите сили - свикването на т. нар. "Посланическа конференция в Цариград", според декларацията на която султанът на Османската империя трябвало да даде автономия на българите в техните етнически граници.

Макгахан отразява всички важни сражения в Руско-турската война, свидетел е на окончателното поражение на турската армия и присъства на подписването на Санстефанския мирен договор.

Умира на 9 юни 1878 г.