Класация

Стефан Ангелов (лекар)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Стефан Ангелов Хаджидобрев е български микробиолог, ветиринар, академик, един от основателите на микробиологията в България.

Роден е на 4 февруари 1876 г. в Котел.

Заема длъжности като началник на Ветеринарно-бактериологичната станция, директор на Медицинския бактериологичен институт в София и директор на Централния ветеринарно-бактериолотичен институт в София.

Основател и ръководител е на Катедрата по заразни болести, бактериология и серология при Ветеринарно-медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", пръв декан на факултета и ректор на СУ. Директор на Института по микробиология при БАН. Извънреден член на БАН.

Сред научните му постижения са васерманската диагностика на сифилиса и създаването на ваксина срещу чумата по говедата, с която за първи път се спира разпространението ѝ в Европа. Работи и в областта на етиологията, диагностиката и профилактиката на бактерийните и вирусните инфекции при домашните животни и човека.

Носител на орден "Кирил и Методий" първа степен, на орден "Народна република България" първа степен. 7 пъти му се присъжда почетното звание "Доктор хонорис кауза" от европейски университети.

Умира на 1 октомври 1964 г.