Класация

Порфирий Бахметиев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Порфирий Иванович Бахметиев е руски физик и биолог, баща на криобиологията, първият професор у нас.

Роден е на 26 февруари 1860 г. в с. Лопуховка, Саратовска област, Русия.

Следва физика и химия в Цюрихския университет, Швейцария. Идва в България по покана на министъра на народното просвещение и остава близо четвърт век, нарича я своя втора родина. Голяма част от велики си открития прави именно тук. Преподава в наскоро откритото Висше училище в София (СУ) - извънреден преподавател, ръководител на катедрата по експериментална физика. Поставя обучението по физика на много високо ниво. Отдава голямо значение на практическите занимания на студентите и лично ги ръководи в създаването на нови уреди и апарати. Организира участие на физическото отделение на Висшето училище в Първия Пловдивски панаир, на който представят разработените 43 експоната, между които капилярен електромер, апарат за определяне на остатъчен магнетизъм, електрически ареометър и др. Откритията му са в резултат не на случайност, а на добре разработен модел и добра постановка на експеримента.

Порфирий Бахметиев става първият професор по физика в България, избран е за дописен член на Българското книжовно дружество. 
Изследванията му са главно в областта на магнетизма, електричеството, геофизиката, ентомологията и биофизиката. Прави задълбочени изследвания върху магнетизма и термоелектричеството, върху земните електрични токове в околностите на София. Считан е за баща на криобиологията - изследва анабиозата като я предизвиква изкуствено при насекоми и прилепи, поставени при ниска температура и после ги "съживява". Поддържа идеята за възможността за замразяване на човек. Пръв изучава пеперудите в България. Един от създателите е на Българското ентомологично дружество. Бехметиев е създател на т.нар. "телефонограф" - прототипът на днешния факс.

Малко след като се прибира в родината си, Бахметиев се разболява тежко.
Умира едва 53-годишен на 24 октомври 1913 г. в Москва. Домът на проф. Бахметиев в София се намира на ул. „Кракра“, в центъра. Там има възпоменателна плоча с неговото име.