Класация

Вацлав Добруски

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Вацлав Добруски е български археолог, епиграф и нумизмат от чешки произход, един от основоположниците на българската археология.

Роден е на 11 август 1858 г. в Херманов Местец, Чехия.

Завършва престижния Карлов университет в Прага. В България работи като учител в Пловдив и София. Занимава се с история на Тракия и с българска епиграфика. Доцент по антична археология във Висшето училище (днес СУ), по нумизматика в Пражкия университет.

През 1893 г. Вацлав Добруски е назначен с княжески указ за пръв директор на новосъздадения Народен археологически музей. Провежда първите разкопки във Велики Преслав, Велико Търново, Ескус, Никополис ад Иструм, асклепиона при с. Златна Панега и др. Поставя началото на музейното дело в България. Организира подреждането на музейните сбирки по образец на музеите в Прага и Виена.

Добруски дава началото на българската археологическа периодика с издаването на първата книжка от "Археологически известия на Народния музей в София”. Автор е на над 50 статии по антична археология, нумизматика и епиграфика. Пише серия от статии под надслов "Материали по археологията на България”.

През 1910 г. се завръща в Прага, където преподава гръцка и римска нумизматика в Пражкия университет и е завеждащ библиотеката при Кралското научно дружество.

Умира на 26 декември 1916 г.