Класация

Калоян (цар)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Калоян е български цар, управлявал България от 1197 до 1207 г., най-малък брат на царете Асен и Петър.

Цар Калоян стабилизира вътрешнополитическия живот на България и спечелва международното и признание. Възстановява териториалната цялост на България като държава от времето на Първото българско царство.

Първите двама Асеневци - Асен и Петър - се стремели да утвърдят държавния централизъм във вътрешната си политика, докато във външната, целта им била да възстановят  старите български граници и да получат международно признание за царската си корона. Техният по-малък брат - Калоян - продължил успешно политиката им в двете насоки. Благодарение на военните си качества той разширил значително територията на България, защитил я успешно от латинците, нанасяйки им огромни поражения и превърнал страната в един от основните фактори на Балканите. Дипломатическите му способности и сключената уния с Рим допринесли за международното признание на България и утвърждаването на статута на нейния владетел.

Цар Калоян умира през 1207 г. по време на обсадата на Солун.

През 1972 г. в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново е открит гробът на висш аристократ от Второто българско царство. Смята се, че това е цар Калоян, но все още се водят спорове.