Класация

Кортеза (Константина Стефанова)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Кортеза (Константина Стефанова) е пророчица от Сливен. 
 
Родена е през 1865 г. в Сливен.
 
Детството й е не само бедно, но и тъжно, защото претърпява тежък инцидент и дълго боледува. Успява обаче да възстанови силите си. Преживява разгрома на Априлското въстание, Руско-турската освободителна война, вижда изграждането на нова България. 
 
Животът на Кортеза се променя след срещата й с изтъкнатия лекар д-р Георги Миркович (първият лекар в България, който прилага методите на хомеопатията и един от първите трима ученици на Петър Дънов. ), който я наема като прислужница в дома си и там тя става свидетел на живота в къщата и спиритическите сеанси, провеждани от него. 
Именно покрай контакта си с д-р Миркович необразованата Кортеза Стефанова започва да проявява потенциала си - участва в спиритическите му сеанси и започва да чува гласове и да получава видения. Присъствалите на сеансите установяват, че всичко, казано от Кортеза, се сбъдва.
 
За разлика от повечето ясновидци, Кортеза не е в конфликт с църквата, а даже е уважавана от свещениците. Сред народа тя е по-известна и почитана от цар Фердинанд. Говори с ангели, със Света Богородица, със самия Исус Христос и с всички светии. Този дар ясновидката използва за добро – открива лечебни извори, напътства живите и контактува с мъртвите. Кортеза често пътува из цяла Югоизточна България. Допускат я да проповядва не само в открити местности, но даже и в дворовете на църкви, където събира десетки богомолци. Имало е случаи, в които на нейните проповеди са се събирали до 12000 човека.
 
В Сливен я наричат "момичето, което говори с Бога". Самата Кортеза определя сливенския край като втора "Света гора", защото в средните векове в този район е  имало над 40 манастира и параклиси, както и много аязма, много от които са отрити от самата нея. 
 
Учителят Петър Дънов, който я познава достатъчно добре, я смята за най-силната ясновидка в България. Няколко пъти я дава като пример в беседите си, въпреки, че във възгледите им има големи различия.
 
След 1910 г. няма сведения за съдбата на Кортеза. Според някои е живяла дълго, но ясновидските й способности намалели и затова и славата й заглъхнала. Отишла си е в мизерия и забравена от всички.