Класация

Александър Кръстников

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Александър Константинов Кръстников е oсновател, вдъхновител и ръководител на "Обществото за психични издирвания и духознание в България", ясновидец и философ, наричан също като Петър Дънов - Учителят.

Роден е на 2 ноември 1879 г. в Никопол. Израства в многодетно семейство в тежки условия. Учи в Априловската гимназия в Габрово, после в София при свой роднина – търговеца Ганчо Гавраилов, където получава средно образование. След това до пенсионирането си работи като чиновник по пощите в Габрово, София, Ямбол, Бургас.

През 1910 г. заедно с Петър Дънов основава окултно мистичното учение в България, но от 1911 г. Дънов се отделя и основава Бялото братство, а ръководител на Окултно-психичното общество в България остава Александър Кръстников. Скромният телеграфо-пощенски чиновник остава безбрачен и вегетарианец през целия си дълъг живот. С течение на времето създава много духовни ядра на територията на страната. За разлика от Дънов, който изнася хиляди беседи в елитарните кръгове на обществото, Кръстников избира за поле на своята просветителска и духовна дейност предимно необразованите слоеве.

Като ясновидец Кръстников също заслужава внимание. Известна негова прогноза е Чирпанското земетресение от 1928 г. Още през 1961 г. Кръстников пише за обединението на двете Германии без война като за столица на бъдеща обединена Германия посочва Берлин. Учителят предвижда и връщането на собствеността, иззета по време на национализацията. Още през 60-те години той разглежда САЩ като "апокалиптичния звяр от Откровението на св. Йоан", т.е. САЩ не е непобедима идеална нация, а световен жандарм, държава, която няма да донесе мир и просперитет на малките нации. Много от прогнозите на Кръстников чакат своето време, за да бъдат проверени...

Кръстников участва в 8-те годишни издания на сп. "Виделина" на д-р Миркович. През 1920 г. излиза първият брой на вестник "Витлиемска звезда", чийто редактор е Кръстников. През 1915 г. е публикувана първата самостоятелна книга на Кръстников – "Седем основни добродетели", последвана от над 20 книги, между които по-известни са: "За обществото и младежта", "Посвещение в духознанието", "Прераждане и превъплъщение", "Състояние на мъртвите", "За семейството и детето", "За идването на Христа", "Рождение на Антихриста", "На обществени теми", "Ницшеанство или духознание" и др.

След 9.XI.1944 г. Печатната база на Обществото е разгромена. Книгите на Учителя се изгарят. Шестдесет и девет годишният Кръстников е наклеветен в разпространяване на слухове срещу Георги Димитров, арестуван ележи в Бургаския затвор година и половина. Народният съд го осъжда на "две години строг затвор, една година концлагер, пет години лишаване от граждански и политически права и 25 хиляди лева глоба".
След освобождаването си Кръстников живее в София с мизерна дори за онези следвоенни години пенсия.

Умира на 3 октомври 1970 г. в Чирпан.